Mire kell figyeljünk, ha eredeti terméket szeretnénk vásárolni?

Mire kell figyeljünk, ha eredeti terméket szeretnénk vásárolni?

Olvastam egy cikket nemrégiben, amiben a szerző nagyon jól összeszedi, miért is éri meg jobban a bűnözőknek hamisított kozmetikumot, mint drogot forgalmazni, valamint a „luxus utáni sóvárgás” következményeit. (idézet: Hamisított kozmetikumok piaca – nlc.hu)

Azonban a szerző következő állításával csak részben értek egyet: A márkák weboldalain, az ismert, nagy drogériák webshopjában, kozmetikumokra szakosodott webáruházakban eredeti termékeket találunk.” Véleményem szerint egyedül akkor lehetünk 100%-ig biztosak az áru eredetében, anélkül, hogy a kezünkbe fognánk, ha a márkák/gyártók saját weboldalain vásárolunk. Senki ne ijedjen meg, senkinek nem kell attól tartania, hogy ha bemegy valamelyik multi lánc boltjába, akkor minden termék hamis, de sajnos előfordulhatnak nem ellenőrzött forrásból származó, hamis termékek is a polcaikon, anélkül, hogy tudnának róla. A vásárló meg úgy van vele, hogy a multinál vette, biztosan minden rendben van, pedig motoszkál benne a kétely, a megérzés.

Egy kozmetikumokat, parfümöket forgalmazó webáruház nem csak a márka gyártójától vásárolhatja meg az adott termékeket, hanem egyéb disztribútoroktól is, akik ki tudja honnan vették az árut. Ez a kereskedelem, a szabad vagy vámokkal terhelt import áruforgalom. A webáruház üzemeltetője nem tudhatja feltétlenül, hogy hamis terméket vett, viszont a következmények többnyire rajta fognak csattanni. Vannak kifejezetten arra létrehozott webáruházak, amelyeknek első benyomásra szuperül felépített, vonzó weblapjuk és webáruházuk van, hogy átverjenek sok embert, majd amikor forró lesz a talaj a sok fogyasztóvédelmi feljelentéstől, netán az adóhatóság és a rendőrség is elkezd nyomozni, akkor egyszerűen eltűnnek.

A webes vásárláskor mindig nézzük meg ki vagy milyen cég a hivatalos üzemeltetője, kitől fogunk úgymond vásárolni, számlát kapni. Ha keressük az oldalon és nem találjuk sehol, vagy találunk egy külföldi céget, amelyet képtelenség az interneten keresztül ellenőrizni, akkor jobb ha továbbállunk, vagy tovább kutakodunk. Érdemes felhívni telefonon akár a magyar, akár a külföldi céget, felveszik-e a telefont, csörög-e egyáltalán. A vonal végén kivel beszélünk, milyen az első benyomásunk. A feltett kérdéseinkre hitelesen válaszolnak, tudják a választ?

De visszatérve blogom címére, azaz hogyan állapítsuk meg egy adott termékről, hogy eredeti, nézzük meg például parfümön keresztül a következőket: Mondhatjuk, hogy ilyen vagy olyan parfümöt mindenki használ. Valaki a natúr vonalra esküszik, valaki a high-end kategóriát keresi, valaki a niche termékek rabja és van, aki az olcsóbb parfümöket fújja magára, mert az tetszik neki, vagy azt engedheti meg magának. Bárkiről is legyen szó, arra minden vásárlónak oda kell figyelnie, hogy a termék, amire pénzt ad ki, és azt gondolja róla, hogy eredeti, az eredeti is legyen.

Vegyük kezünkbe a terméket és vizsgáljuk meg a következőket:

  • Magát magasra pozíciónáló gyártó feltéphető celofános dobozban kínálja termékét. Ennek ellenére sok ismert márka ragasztott celofánba csomagol, de a hamisítók ezeket a „flancolásokat” nem engedik meg maguknak, sima és olcsó zsugorfóliát használnak.
  • Következik a doboz: Ha a doboz gyenge minőségű, vagy rajta a logó, a feliratok ferdén vannak, vagy az aranyozott (prégelt) részeken a festék lekaparható körömmel, biztosak lehetünk benne, hogy hamis termékkel találkoztunk.
  • A dobozon belül legtöbbször nem csak maga a parfüm található meg, hanem egy kitöltő karton is, amely megvédi a terméket a dobozon belüli elmozdulástól és az esetleges sérülésektől. Ha ez gyenge minőségű vagy nincs, akkor is gyanakodhatunk.
  • Amikor kezünkbe vesszük az üveget, és megfogjuk a kupakot és az például a kezünkben marad, akkor vagy hamisítvány vagy olcsóbb kategóriás a termék. A kupak nem jöhet le simán az üveg nyakáról, ahhoz valamilyen erőt ki kell fejteni. Az üveg és kupak végigsimításakor figyeljünk a szélekre, azokon van-e az olcsó öntőforma miatt érdes felület. Ha van, baj van.
  • Legvégül pedig az illat az, ami meggyőzhet minket a termék eredetiségéről. A parfümök receptjeit is úgy védik, mint például a Coca-Colá-ét vagy a KFC fűszerkeverékét. A hamisítvány valamelyest biztosan eltér az eredeti illattól és lehetetlenség lemásolni.

Hangsúlyozom, a fent leírtak hatására senkinek nem kell úgy döntenie, hogy ezentúl csak nagyon drága, nagyon márkás és például csak a gyártó hivatalos weblapjáról vásárol terméket, netalán most már parfümöt sem és egyáltalán semmit sem akar vásárolni, főleg nem online. Az online a jelen és a jövő. Merjünk kipróbálni új dolgokat! Parfümöknél kipróbálhatunk olyan márkákat, amelyek lehet nem olyan erős illatok, nem olyan tartósak, viszont jó az illatuk, és nem kerülnek 30-50-100.000Ft-ba, hanem csak 5000Ft-ba. Többször fújhatjuk, cserélgethetjük, és nem kell az árán aggódjunk. De mindenképpen legyünk tudatos vásárlók!