Széchenyi 2020 Széchenyi 2020

Miért fontos a jó fogkefe?

Miért fontos a jó fogkefe?

Egyre több ember szenved a vérző fogínytől, a dohányzás okozta fogínyproblémáktól, vagy egyszerűen érzékeny a kemény fogkefékre és bizonyos fogkrémekre. A fogzománc-erózió komoly és sajnos visszafordíthatatlan folyamat, tehát nagyon oda kell figyelni a megelőzésre!

A fogzománc sérüléseit több minden okozhatja, például a túl savas ételek (gyümölcsök, ecetes termékek), a savas italok (szénsavas üdítők, kávé), a gyomorsav túltengés (reflux), egyéb betegségek pedig szájszárazságot okoznak, ami szintén károsíthatja. A refluxot kezelni kell, mert a nyelőcsövet is tönkreteheti, illetve a savas italok, ételek elfogyasztása után várni kell fél-egy órát, mielőtt fogat mosunk. A hányás is savas anyag szájba kerülésével jár, így amennyiben nem történik meg a száj megfelelő kiöblítése, a visszamaradt savas gyomortartalom károkat okoz. Persze nem kell attól félni, hogy egy-egy alkalomtól már nem lesz fogzománcunk, hanem a tartósan fennálló, gyakori hányásoknál, például a terhesség során fellépő rosszullét okozta hányások következményeként.

További káros ténykedés, amivel sérülést okozhatunk a fogzománcban az a kemény fogkefe és/vagy a nagyon erős oldalirányú fogmosás. A fogzománc így főleg a fogíny közvetlen közelében ennek következtében teljesen eltűnik és a dentin védőréteg nélkül marad. Aki tapasztalja a hideg, meleg italok/ételek fogyasztásakor a fájó érzést, vagy fogmosáskor érzékenynek érzi ezt a területet, biztos lehet benne, hogy a fogzománc eltűnt bizonyos helyekről. Ez megelőzhető helyes fogmosási rutinnal, azaz körkörös mozdulatokkal, nem túl erősen kell a fogakat megmosni. Használhatunk gyengéd, soksörtés fogkefét, mint például egyik legújabb termékünket a Proxima-Uno (ide be lehetne tenni a fotóját) fogkefét, amely több mint 5000 puha sörtével rendelkezik. Próbálják ki bátran!

Megtalálható a boltokban.